Sałatka z szynką, żurawiną i orzechami

Składniki: 400 g obranych i pokrojonych ziemniaków, 300 g pokrojonej w kostkę wędzonej szynki, 2/3 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki suszonej żurawiny, pęczek świeżej mięty, pęczek natki pietruszki, sos: 2 łyżki oliwy, łyżka musztardy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka miodu lub cukru, sól, czarny pieprz.

1 W rondelku zagotuj niewielką ilość osolonej wody. Wrzuć do niej ziemniaki, gotuj 8-10 minut, aż będą miękkie. Odcedź je i ostudź.

2 Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, po czym przełóż do papierowej torebki. Potrząsaj nimi przez chwilę. Dzięki temu zejdzie z nich skórka. Wyjmij orzechy z torebki, usuń resztki skórek i pokrój je na pół.

Reklama

3 Przełóż do dużej miski ostudzone ziemniaki, szynkę, orzechy i żurawinę. Posiekaj miętę (zostaw kilka listków do dekoracji) oraz natkę pietruszki. Dodaj do sałatki. Wymieszaj.

4 Do zakręcanego słoika przełóż wszystkie składniki sosu. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zakręć słoik i potrząsaj nim przez chwilę, aby składniki połączyły się. Polej sosem sałatkę tuż przed podaniem i wymieszaj. Posyp po wierzchu resztą listków mięty.

• przygotowanie: 15 min • gotowanie: 10 min • 407 kcal/porcja • 5 zł/porcja

Poleca Małgorzata Ostrowska-Królikowska

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia

Zobacz również

  • Piękna przyroda, morze o turkusowej barwie, wspaniała architektura oraz śródziemnomorskie zapachy i smaki to wyjątkowe walory Grecji. Zapewne dlatego tak często kraj ten staje się celem naszych... więcej