Sałatka z truskawkami i indykiem

Składniki na 4 porcje: Na sałatkę: 1 opakowanie rukoli (10 dag), 4 filety z piersi indyka, 30 dag truskawek Na dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 2 łyżki octu winnego (jabłkowego lub cytrynowego), 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z gorczycą), 1 łyżeczka cukru, sól, biały pieprz

Reklama

Przygotowanie:

1. Filety z piersi indyka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Ugotuj w osolonej wodzie, na parze lub upiecz w piekarniku. Gdy mięso wystygnie pokrój je w paski.

Rukolę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, odwiruj w wirówce do sałaty lub  delikatnie osusz ściereczką. Truskawki umyj, usuń szypułki. Mniejsze pokrój na połówki, większe na ćwiartki.

2. Przygotuj dressing. Do niedużego słoiczka wlej oliwę z oliwek, dodaj musztardę francuską, miód, ocet winny oraz cukier. Zakręć i potrząsaj tak długo, aż składniki dressingu dokładnie się połączą. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.

3. Do miski włóż rukolę, paski indyka oraz truskawki. Delikatnie wymieszaj. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem. Podawaj natychmiast ze świeżym pieczywem.

Do sałatki możesz dodać również pokrojone w kostkę lub paski awokado oraz ser feta. Wierzch możesz posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

Przygotowanie: 30 min Porcja: 210 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej