Sałatka z winogronami i selerem naciowym

Składniki: 10 dag ryżu długoziarnistego, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 czerwonej papryki, 20 dag zielonych winogron bezpestkowych, pierś kurczaka, papryka ostra, sól, odrobina oleju. Sos: 2 łyżki majonezu, łyżka jogurtu naturalnego greckiego, łyżeczka musztardy pikantno-słodkiej, sól, pieprz, cukier, łyżka soku z cytryny.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Ryż gotuję na sypko wg wskazówek na opakowaniu. Pozostawiam do ostygnięcia.

2. Pierś kurczaka płuczę, osuszam i oprószam ostrą papryką oraz solą, lekko nacieram olejem. Smażę mięso na patelni grillowej, powinno być przyrumienione. Gdy wystygnie, kroję je w paski.

Reklama

3. Seler naciowy myję i tnę w cienkie półtalarki. Winogrona (po umyciu) kroję na pół, paprykę w małą kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączę z ryżem.

4. Mieszam składniki sosu, delikatnie łączę go z sałatką. Ozdabiam liśćmi pietruszki.

Przygotowanie 45 min Porcja 240 kcal Koszt porcji 3,50 zł Przepis na 4 porcje.

Iwona Jakubowska ze Złotowa


Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej