Sałatka ze szpinakiem, orzeszkami pinii i awokado
na 4 porcje: ●1/2 op. świeżego szpinaku (może być też roszponka) ●1/2 op. rukoli ●miękkie, duże awokado ●4 łyżki orzeszków pinii ●kilka pomidorków koktajlowych; dressing: ●łyżeczka miodu ●łyżka musztardy ●1/2 łyżki octu winnego ●3 łyżki oleju
Z orzeszkami
Umyj liście szpinaku (lub roszponki) i rukoli, po czym starannie je osusz. Następnie rozłóż je na czterech talerzach.
Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki. Awokado umyj, obierz, usuń pestkę, miąższ pokrój w plastry.
Na liściach szpinaku i rukoli poukładaj awokado i pomidorki. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni i posyp sałatkę.
Wymieszaj miód z musztardą, octem, olejem. Sałatkę przed podaniem polej przygotowanym dressingiem.
Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie
Zobacz również
-
Piękna przyroda, morze o turkusowej barwie, wspaniała architektura oraz śródziemnomorskie zapachy i smaki to wyjątkowe walory Grecji. Zapewne dlatego tak często kraj ten staje się celem naszych... więcej