Sałatka ziemniaczana

Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków, 1 cebula sałatkowa (biała lub czerwona), 10 dag wędzonego boczku w plastrach (najlepiej niezbyt tłustego), 1 pęczek rzodkiewek, 1 pęczek koperku, 2-3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.

1. Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę, boczek przesmażyć, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić.

Reklama

2. Koperek posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.

3. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem, wymieszać. Podawać z plastrami usmażonego boczku, udekorowane gałązkami koperku.

Nasza rada

Do zimnego sosu jogurtowo-majonezowego z czosnkiem warto wetrzeć jeden, dwa zielone ogórki obrane ze skórki.

Przygotowanie: ok. 35 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Odpowiada prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek: - Olej rzepakowy ma niezwykle korzystny skład - niezależnie czy jest rafinowany czy tłoczony na zimno. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 oraz... więcej