Sałatka ziemniaczana z roszponką

Składniki: 50 dag małych młodych ziemniaków • 2 małe ogórki • pęczek rzodkiewki • pęczek szczypiorku • sól • pieprz. Sos: • 2 łyżki oliwy • łyżeczka kremowej musztardy • łyżeczka soku z cytryny • ząbek czosnku • sól.

Umyj i obierz ziemniaki. Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i pokrój. Opłucz, a później osusz roszponkę. Ogórki i rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki. Umyty szczypiorek drobno posiekaj. Wymieszaj w salaterce wszystkie składniki.

Reklama

Przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj musztardę, oliwę, sól i sok z cytryny. Połącz wszystkie składniki. Polej sałatkę sosem, obficie oprósz świeżo zmielonym pieprzem i posyp szczypiorkiem.

Przepis Katarzyny Cichopek z książki " Z maluchem przy stole"

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 kalarepek , 1 duża marchewka, 1 dymka ze szczypiorem , 6 pieczarek, masło, pół szklanki bulionu warzywnego, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz. więcej