Sałatka ziemniaczana z roszponką

Składniki: 50 dag małych młodych ziemniaków • 2 małe ogórki • pęczek rzodkiewki • pęczek szczypiorku • sól • pieprz. Sos: • 2 łyżki oliwy • łyżeczka kremowej musztardy • łyżeczka soku z cytryny • ząbek czosnku • sól.

Umyj i obierz ziemniaki. Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i pokrój. Opłucz, a później osusz roszponkę. Ogórki i rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki. Umyty szczypiorek drobno posiekaj. Wymieszaj w salaterce wszystkie składniki.

Reklama

Przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj musztardę, oliwę, sól i sok z cytryny. Połącz wszystkie składniki. Polej sałatkę sosem, obficie oprósz świeżo zmielonym pieprzem i posyp szczypiorkiem.

Przepis Katarzyny Cichopek z książki " Z maluchem przy stole"

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej