Selerowa na sałacie

Składniki na 4 porcje: 50 dag selera, 1 marchewka, 15 dag białej rzodkwi, 1 cytryna, 6 łyżek majonezu, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, 6 dag włoskich orzechów, 2 jajka, 1 sałata lodowa.

1 Seler, marchewkę oraz białą rzodkiew obierz i opłucz. Warzywa pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Włóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj.

2 Surówkę połącz z majonezem (ewentualnie z jogurtem naturalnym). Dopraw do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Orzechy włoskie posiekaj grubo, dodaj do surówki. Odstaw na 30 minut do lodówki.

Reklama

3 Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Zetrzyj na tarce jarzynowej. Sałatę podziel na liście, opłucz i osusz. Na talerzykach rozłóż miseczki z sałaty. Napełnij je schłodzoną surówką, posyp startym jajkiem i dowolnie udekoruj.

czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 2,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej