Spożycie tłuszczu u osób starszych

Hanna Stolińska – Fiedorowicz, dietetyk

Zdjęcie

/materiały prasowe /materiały prasowe
/materiały prasowe /materiały prasowe

Mimo, że spożycie tłuszczu u osób starszych powinno być na poziomie 25% całodziennej wartości energetycznej, czyli obniża się w stosunku do młodszych osób, to jednak wciąż pełni istotną rolę w prawidłowym żywieniu. Jest to okres, kiedy odpowiednia dieta ma szczególne znaczenie, a ze względu na największe ryzyko występowania chorób układu krążenia, nadciśnienia, miażdżycy czy choroby wieńcowej oraz stanów zapalnych stosowanie tłuszczu pochodzenia roślinnego z wysoką koncentracją kwasów omega-3 ma ogromne znaczenie w leczeniu i prewencji tych schorzeń. Najlepszym rozwiązaniem jest włączenie do diety oleju rzepakowego, ponieważ zawiera bardzo dużo kwasów omega-3, jest nośnikiem delikatnego smaku a to też ważny aspekt u osób starszych, których apetyt pogarsza się. Olej rzepakowy może być stosowany na ciepło, nawet w lekkostrawnych daniach typu zupa krem, które zalecane są kiedy gorzej tolerowane są zimne potrawy, surowe warzywa i twarda konsystencja produktów. Dużym plusem oleju rzepakowego jest również szeroka dostępność i niska cena. Olej rzepakowy wykazuje również pozytywny wpływ na regulację stężenia glukozy w organizmie co ma ogromne znaczenie w przebiegu cukrzycy typu 2 dotykającej coraz częściej osoby starsze na skutek rosnącego odsetka osób z nadmierną masą ciała w tej grupie wiekowej.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej