Surówka z kiszonej kapusty

Składniki na 4 porcje: 50 dag odciśniętej kapusty kiszonej, 2 średnie marchewki, 1 duże jabłko, 4 łyżeczki cukru, 3 łyżki oleju, pół strąka czerwonej papryki, 2 łyżki zielonego groszku z puszki, kilka gałązek koperku, pieprz.

1 Odciśniętą kapustę kiszoną poszatkuj ostrym nożem. Jeśli uznasz, że kapusta jest bardzo kwaśna, możesz ją najpierw przepłukać na sicie zimną wodą.

2 Obrane marchewki opłucz, osusz, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Jabłko umyj, obierz, pozbaw gniazda nasiennego. Zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodaj do surówki, wymieszaj.

Reklama

3 Surówkę dopraw do smaku cukrem oraz szczyptą pieprzu, skrop olejem. Odstaw na 30 min, by smaki się przeniknęły. Przed podaniem surówkę udekoruj pokrojonym w paseczki miąższem papryki, groszkiem i koperkiem.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

czas ok. 25 min; porcja – 130 kcal, cena 1,40 zł

Nieco inną wersję tej surówki możesz przyrządzić na sposób gruziński. Kapustę odciśnij, wymieszaj ze sporą ilością siekanej natki. Odciśnięty sok połącz z kilkoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz zmielonymi orzechami włoskimi i kolendrą. Polej kapustę, dopraw do smaku.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej