Szaszłyki z kurczakiem

Składniki na 4 porcje: ●4 filety z piersi kurczaka, bez skórki, pokrojone na kawałki (w kostkę lub na paski) ●czerwona i zielona papryka, obie oczyszczone i pokrojone ●niewielka zielona cukinia pokrojona w plastry ●mały bakłażan, pokrojony na kawałki ●sok z 1 cytryny ●2 zmiażdżone ząbki czosnku ●2 łyżki oleju ●łyżeczka posiekanej kolendry; ●łyżeczka rozmarynu ●sól, pieprz

Reklama

1. Kawałki bakłażana osól, gdy puszczą sok – osusz. Mięso i warzywa zalej mieszanką soku z cytryny i oleju, doprawioną kolendrą, rozmarynem, czosnkiem, wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki. Drewniane szpadki szaszłykowe namocz w wodzie przez ok. 10 min, by się nie spaliły w trakcie pieczenia. Rozgrzej grill lub piekarnik.

2. Nabij kawałki kurczaka oraz warzyw na szpadki (jeśli mięso jest pokrojone w paski, możesz owinąć nimi plastry warzyw), oprósz solą i pieprzem. Piecz przez ok. 20-30 min, obracając, aż mięso będzie miękkie i zrumienione.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej