Szaszłyki z ryżem

Składniki na 4 porcje: 1 szklanka mąki pszennej, 220 ml mleka, 2 jajka , 3 łyżki oleju , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli , 15 dag ryżu basmati, 10 dag czerwonej papryki, 10 dag zielonej papryki, pęczek świeżej bazylii, sól, pieprz.

Reklama

1. Mąkę wsyp do miski razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wbij jajka, wlej mleko oraz łyżkę oleju i całość dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę odstaw na pół godziny, po czym usmaż naleśniki na pozostałym tłuszczu.

2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie (powinien być lekko rozgotowany). Umyte wcześniej papryki pokrój w słupki, a bazylię posiekaj.

3. Rozsmaruj na naleśnikach ryż, a na środku połóż pozostałe składniki. Całość posyp odrobiną soli oraz pieprzu i zwiń ciasno w ruloniki.

4. Pokrój je ostrym nożem na równe roladki, a następnie nadziej na długą wykałaczkę do szaszłyków.

5. Danie możesz podawać na zimno jako przystawkę, lub na gorąco, podgrzewając naleśniki w piekarniku. Doskonałym dodatkiem do szaszłyków będzie sos ziołowo-czosnkowy, przygotowany na bazie gęstego jogurtu naturalnego.

Sylwia Ładyga

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Super TV

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej