Szparagi w serowej panierce

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki na 4 porcje:

16 białych szparagów,sól, 2 dymki,1 dojrzałe mango,10 dag truskawek,1 łyżka musztardy (najlepiej z miodem) ,3 łyżki octu, 6 łyżek oleju, pieprz,10 dag startego parmezanu, 3 jajka, 5-6 łyżek mąki, 500 ml oleju, rukola.

Reklama

1. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce. Pędy gotować kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Dymkę pokroić w talarki, obrane mango i truskawki pociąć w kosteczkę.

Musztardę utrzeć z octem i z olejem. Dodać dymkę, mango i truskawki. Przyprawić solą i pieprzem.

2. Parmezan utrzeć z jajkami i 4 łyżkami mąki na gładkie ciasto. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Dobrze osączone szparagi panierować najpierw w pozostałej mące, następnie zanurzać w cieście. Smażyć na złoto na głębokim, mocno rozgrzanym oleju.

Nasza rada

Tę oryginalną przekąskę polecamy serwować na liściach rukoli lub poszatkowanej sałaty lodowej z dodatkiem białego pieczywa.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium

Zobacz również