Szparagi z kuskusem i szynką parmeńską

Składniki na 4 porcje: Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus, 2 pęczki zielonych szparagów, 8 plastrów szynki parmeńskiej, 2 pomidory, 1 ogórek, 1 czerwona papryka, 10 dag fety, 4 łyżki oliwy, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, cukier, posiekane liście mięty i natki pietruszki.

1. Kuskus przesypać do miski, zalać wrzątkiem na centymetr nad powierzchnią ziaren. Przykryć na 5 min, rozdrobnić widelcem. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, ogórki i paprykę oczyścić. Warzywa pokroić w kostkę.

2. Szparagi umyć, odciąć końcówki, gotować w osolonym i posłodzonym wrzątku 5 min, odcedzić. Zawinąć końcówki w kawałki plastrów szynki. Zapiekać w temp. 200ºC przez 10 min (po 5 min z każdej strony).

Reklama

3. Warzywa wymieszać z oliwą, sokiem, ziołami i kuskusem, doprawić solą i pieprzem, posypać pokruszoną fetą. Podawać ze szparagami w szynce.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Nasza rada

Zamiast szynki parmeńskiej możesz użyć chudego wędzonego boczku albo bekonu. Smak kuskusu podostrzy zmiażdżony ząbek czosnku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Piękna przyroda, morze o turkusowej barwie, wspaniała architektura oraz śródziemnomorskie zapachy i smaki to wyjątkowe walory Grecji. Zapewne dlatego tak często kraj ten staje się celem naszych... więcej