Szparagi z owocami

Składniki na 4 porcje: 50 dag białych szparagów, sól, jajko, 2 dymki, 1 małe mango, 15 dag truskawek, 1 łyżka musztardy miodowej, 3 łyżki octu, 6 łyżek oleju, pieprz, 8 łyżek startego parmezanu, bułka tarta, 6 łyżek mąki, 500 ml oleju, truskawki, rukola i czarny sezam do dekoracji

Przygotowanie: Umyj i obierz szparagi. Odetnij zdrewniałe końce. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 7 min. Odcedź.

Reklama

Dymki oczyść i pokrój w pierścienie. Mango i truskawki pokrój w drobną kostkę.

Wymieszaj olej, ocet i musz tardę, dodaj owoce i dopraw do smaku. Wymieszaj 4 łyżki mąki, parmezan i jajko. Szparagi oprósz pozostałą mąką, następnie obtaczaj w cieście i bułce tartej.

W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż w nim szparagi na złoty kolor. Podawaj z sosem musztardowo-owocowym, udekorowane rukolą, truskawkami i obsypane czarnym sezamem.

Czas przygotowania: 40 minut 500 kcal/1 porcja

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej