Szybka sałatka z kiełkami

●duża garść kiełków buraka ●duża garść kiełków lucerny ●3-4 rzodkiewki ●1/2 małej cukinii ●2-3 kromki z pszennej bułki, np. wrocławskiej ●sól, pieprz ●oliwa z oliwek

Reklama

Kiełki buraka i lucerny opłucz na sicie i osącz. Warzywa umyj. Rzodkiewki i cukinię pokrój w plasterki; te z cukinii dodatkowo podziel na cztery. Bułkę pokrój w kostkę i opiecz na małej ilości oliwy na patelni. Składniki połącz, skrop oliwą, dopraw.

Do czego je dodać

1. Kiełki grochu. Delikatne i lekko słodkawe, doskonale nadają się jako dodatek do surówek, sałatek oraz kanapek.

2. Kiełki rzeżuchy. Mają charakterystyczny, lekko pikantny smak i wyrazisty zapach; świetne do surówek, kanapek, przystawek – zwłaszcza z jajek.

3. Kiełki słonecznika. Spore, chrupiące, o łagodnym smaku. Znakomite do sałatek, jako składnik warzywnych roladek oraz rozmaitych dekoracji.

Czy wiesz, że...

♦Kiełki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C (1/2 szkl. kiełków lucerny ma jej tyle, ile 6 szkl. soku z pomarańczy), D, E, K, PP oraz żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas, cynk, jod, mangan, selen.

♦Obniżają m.in. poziom złego cholesterolu, chronią przed działaniem wolnych rodników, regulują trawienie. Wzmacniają włosy, skórę oraz paznokcie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej