Tarta warzywna

Pyszne ciasto z warzywami.

Zdjęcie

Tarta warzywna /Smacznego
Tarta warzywna
/Smacznego
Składniki na 6 porcji:

- 20 dag mąki,
- 5 dag mielonych orzechów włoskich, sól, pieprz,
- strąk czerwonej papryki, brokuł,
- cukinia, olej, cebula, 10 dag kukurydzy, 2 marchewki,
- 10 dag zielonego groszku,
- 5 jaj, 1/2 szklanki mleka,
- 10 dag sera gouda.

Reklama

Przyrządzanie:

Mąkę, orzechy, margarynę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli, 4 łyżki wody wyrobić na gładkie ciasto. Włożyć do lodówki, chłodzić około 30 minut. Wyjąć ciasto, rozwałkować, wyłożyć na jedną lub kilka małych blach do tarty. Zapiec około 15 minut w temp.180 st. C. Na rozgrzany olej wrzucić umytą i pokrojoną w paski paprykę, cukinię, brokuły, marchew, groszek, cebulę, kukurydzę. Smażyć około 10 minut. Warzywa ułożyć na cieście, posypać solą i pieprzem. Można też wycisnąć na nie ząbek czosnku. Jajka wymieszać z mlekiem i utartym serem. Polać warzywa. Zapiekać około 40 minut. 1 porcja - 390 kcal
Czas przygotowania: 50 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie, 3 ząbki czosnku, 20 dag sera typu feta, 3-4 łyżki mąki, 1 jajko, 1 pęczek mięty, olej do smażenia, 350 ml gęstego jogurtu, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki... więcej