Udka kurczaka z kapustą

Składniki: 5 dag boczku, 15 dag pikantnej kiełbasy paprykowej, 1 cebula, olej, 50 dag kiszonej kapusty, 4 udka kurczaka, sól, 2 łyżki sosu chili, 2 ząbki czosnku, mielona papryka, 4 liście kapusty.

1. Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki. Podsmaż na łyżce oleju. Dodaj posiekaną cebulę, podduś, posyp mieloną papryką. Dodaj kapustę. Duś 10 min. Udka umyj, osusz, wyluzuj z kości. Sos chili wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem i solą do smaku, posmaruj mięso, odłóż.

2. Liście kapusty krótko zblanszuj. Lekko rozbij grube nerwy. Owiń nimi kawałki mięsa. Kapustę kiszoną przełóż do brytfanny, na niej umieść mięso w liściach kapusty, zalej wodą. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 st.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej