Warstwowa sałatka gyros

Składniki: 2 piersi kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy gyros, łyżeczka papryki słodkiej, 4-5 ogórków konserwowych, 1/2 puszki kukurydzy, 3 po midory, 1/2 kapusty pekińskiej, 4 łyżki keczupu, 1-2 łyżki sosu kebab gyros ostrego, 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki szczypiorku, olej do smażenia.

Reklama

1. Piersi kurczaka umyj, pokrój w kostkę. Posyp przyprawą gyros i papryką, wymieszaj. Włóż na 30 min do lodówki, potem usmaż na oleju. Przełóż na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudź.

2. Kukurydzę osącz. Ogórki i pomidory pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj, wymieszaj z majonezem. Keczup połącz z sosem.

3. W szklanej misce ułóż warstwami kurczaka, keczup z sosem, ogórki, kukurydzę, pomidory, kapustę. Schłodź. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Czas przygotowania 40 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej