Warstwowa sałatka z awokado i serem

Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji.

czas ok. 25 min; porcja – 250 kcal, cena 2,20 zł

Reklama

1 Jajka wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach.

2 Awokado umyj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Miąższ wydrąż łyżeczką ze skórki, pokrój w dużą kostkę. Szybko skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.

3 Cebulę obierz i drobno posiekaj. Umyte pomidory pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kosteczkę. Jeśli chcesz, wcześniej możesz je sparzyć wrzątkiem, przelać na sicie zimną wodą i obrać ze skórki.

4 Ser żółty zetrzyj na takiej samej tarce, co jajka. Przygotuj sześć szklanych pucharków lub miseczek (albo jedną większą salaterkę).

5 Na dnie każdego naczynia rozłóż pokrojony w kostkę miąższ pomidorów. Oprósz go solą oraz pieprzem, przykryj warstwą pokrojonego na kawałki awokado.

6 Kolejną warstwę powinny stanowić starte na tarce jajka. Oprósz je solą oraz pieprzem, a następnie posyp posiekaną drobną cebulą. Na warstwie jajek z cebulą rozłóż starty żółty ser. Na koniec każdą porcję sałatki udekoruj łyżką majonezu.

Przed podaniem ozdób listkami świeżej natki lub kolendry.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej