Warstwowa sałatka z awokado i serem
Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji.
czas ok. 25 min; porcja – 250 kcal, cena 2,20 zł
1 Jajka wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach.
2 Awokado umyj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Miąższ wydrąż łyżeczką ze skórki, pokrój w dużą kostkę. Szybko skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
3 Cebulę obierz i drobno posiekaj. Umyte pomidory pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kosteczkę. Jeśli chcesz, wcześniej możesz je sparzyć wrzątkiem, przelać na sicie zimną wodą i obrać ze skórki.
4 Ser żółty zetrzyj na takiej samej tarce, co jajka. Przygotuj sześć szklanych pucharków lub miseczek (albo jedną większą salaterkę).
5 Na dnie każdego naczynia rozłóż pokrojony w kostkę miąższ pomidorów. Oprósz go solą oraz pieprzem, przykryj warstwą pokrojonego na kawałki awokado.
6 Kolejną warstwę powinny stanowić starte na tarce jajka. Oprósz je solą oraz pieprzem, a następnie posyp posiekaną drobną cebulą. Na warstwie jajek z cebulą rozłóż starty żółty ser. Na koniec każdą porcję sałatki udekoruj łyżką majonezu.
Przed podaniem ozdób listkami świeżej natki lub kolendry.
Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie
Zobacz również
-
Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej