Wegetariańska terrina w ogórkowym płaszczyku

Składniki na 8 porcji: 1 kg ogórków wężowych, 30 dag mielonego twarogu, 1 pęczek rzodkiewek, 2 szkl. gęstego jogurtu nat. szkl. śmietany kremówki pęczek koperku 3 gałązki mięty 2 ząbki czosnku 6 łyżeczek żelatyny sól pieprz

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Reklama

Ogórki umyj, 2 potnij wzdłuż na cienkie plasterki, resztę posiekaj. Rzodkiewki oczyść, potnij na kawałki. Koperek i miętę opłucz, posiekaj.

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij. Twaróg utrzyj z jogurtem.

Dodaj bitą śmietanę, wymieszaj z żelatyną. Dołóż warzywa, zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą oraz pieprzem.

Keksówkę wyłóż plasterkami ogórków, tak by wystawały poza formę. Napełnij masą. Przykryj wystającymi końcami ogórków. Schładzaj przez noc.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie, 3 ząbki czosnku, 20 dag sera typu feta, 3-4 łyżki mąki, 1 jajko, 1 pęczek mięty, olej do smażenia, 350 ml gęstego jogurtu, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki... więcej