Wegetariańska terrina w ogórkowym płaszczyku

Składniki na 8 porcji: 1 kg ogórków wężowych, 30 dag mielonego twarogu, 1 pęczek rzodkiewek, 2 szkl. gęstego jogurtu nat. szkl. śmietany kremówki pęczek koperku 3 gałązki mięty 2 ząbki czosnku 6 łyżeczek żelatyny sól pieprz

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Reklama

Ogórki umyj, 2 potnij wzdłuż na cienkie plasterki, resztę posiekaj. Rzodkiewki oczyść, potnij na kawałki. Koperek i miętę opłucz, posiekaj.

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij. Twaróg utrzyj z jogurtem.

Dodaj bitą śmietanę, wymieszaj z żelatyną. Dołóż warzywa, zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą oraz pieprzem.

Keksówkę wyłóż plasterkami ogórków, tak by wystawały poza formę. Napełnij masą. Przykryj wystającymi końcami ogórków. Schładzaj przez noc.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej