Wiosenna sałatka

Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz.

1 Ogórek sałatkowy wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz i pokrój (razem ze skórką) w większą kostkę. Rzodkiewki umyj, odetnij korzonki, również pokrój w większą kostkę. Opłucz i posiekaj koperek. Składniki umieść w misce, wymieszaj.

Reklama

2 Na sos utrzyj ocet ryżowy ze szczyptą cukru pudru, połącz z olejem sezamowym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na suchej patelni zrumień ziarna czarnego sezamu. Sałatkę polej przygotowanym sosem. Posyp sezamem.

czas 15 min; porcja – 120 kcal, cena 2,10 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej