Włoska sałatka z kurczakiem

Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka, 10 dag pomidorków cherry, 3 łyżki czarnych oliwek, 1 garść rukoli, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek greckiego jogurtu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka klarowanego masła, sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę, usmażyć na złoto na maśle.

Reklama

2. Pomidorki umyć, przekroić na połowy. Oliwki pokroić w plasterki. Warzywa delikatnie wymieszać z rukolą.

3. Majonez utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jogurtem, doprawić. Sosem polać warzywa wymieszane z kurczakiem.

Nasza rada

Sałatkę serwuj na grzankach z ciabatty lub wiejskiego chleba, jak klasyczne włoskie bruschetty!

Przygotowanie: ok. 40 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej