Zapiekana kalarepa w płaszczyku z ciasta

Składniki na 4 porcje: 4 średnie kalarepki, sól, 1 mała marchewka, 4 listki bazylii, 15 dag mąki, 4 dag masła, 13 dag mielonego twarogu, 4 plasterki wędzonego żółtego sera, np. gryfickiego, 1 jajko do posmarowania. Na sos: 1 szalotka, 200 ml białego wina, 4 żółtka, sól, 12 dag masła.

Przygotowanie: ok. 70 minut.

1. Kalarepki oczyścić, obrać i opłukać. Włożyć do garnka z posoloną wodą. Marchewkę obrać, dołożyć do kalarepki. Warzywa gotować, aż będą prawie miękkie. Wyjąć je, marchewkę pokroić w drobniutką kostkę. Bazylię posiekać.

Reklama

2. Masło zagnieść z mąką, twarogiem i szczyptą soli na gładkie ciasto. Dodać do niego marchewkę i bazylię. Ciasto rozwałkować, pokroić na 4 kawałki oraz 8 długich paseczków. Na środku każdego kawałka ciasta położyć plasterek wędzonego sera i postawić kalarepkę. Unieść brzegi ciasta i zlepić je na górze. Pakieciki obwiązać paseczkami ciasta, formując ozdobne węzełki. Kalarepki w cieście postawić na blasze przykrytej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec około 20 minut.

3. Masło stopić. W garnku zagotować wino. Szalotkę obrać, drobniutko posiekać, wrzucić do wina. Potem całość przelać do metalowej miseczki i lekko przestudzić. Dodać żółtka i energicznie wymieszać. Miseczkę postawić nad garnkiem z parującą wodą. Gotować w kąpieli wodnej, dodając małe porcje stopionego masła. Cały czas mieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić go do smaku solą. Podawać jako dodatek do kalarepek w cieście.

Porcja: 435 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy. więcej