Zapiekane gołąbki

Składniki: 1 średnia kapusta, 1 cebula, 20 dag mielonego mięsa, jajko, 1 łyżka bułki tartej, pieprz, 4 parówki, 2 pomidory, 8 plastrów boczku, masło, 200 ml jogurtu naturalnego, sól, 8 dag żółtego sera, 1 łyżka posiekanej dymki

1. Kapustę sparz we wrzą tku, przestudź i zdejmij liście ostudź. Wytnij zgrubiałe nerwy (lub rozbij liście tłuczkiem). Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Włóż do misy, dodaj mięso mielone, jajko oraz bułkę tartą. Wyrób starannie masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem.

2. Farsz porozkładaj na liściach kapusty. Parówki przekrój na połówki, ułóż na mięsie. Zwiń liście, formując gołąbki. Brytfannę wysmaruj masłem, włóż do niej gołąbki, poprzekładaj boczkiem. Pomidory opłucz starannie, osusz, pokrój w plasterki. Poukładaj je dookoła brytfanny.

Reklama

3. Jogurt rozmieszaj ze szczyptą soli i pieprzu. Polej gołąbki. Posyp startym na tarce żółtym serem. Brytfannę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 40 min. Kiedy gołąbki będą gotowe, posyp je posiekaną dymką. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

8 porcji, czas ok. 85 min; porcja – 300 kcal, cena 2,10 zł.

Na gołąbki najlepsza jest kapusta średniej wielkości. Bardzo duże główki nie mieszczą się bowiem do tradycyjnie używanych w kuchni garnków.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również