Zapiekane gołąbki z soczewicą i marchewką

Składniki: 2 małe główki młodej kapusty, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 20 dag czerwonej soczewicy, 3 łyżki oleju, 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 400 ml bulionu warzywnego, 1 puszka pomidorów, pieprz, sól.

Zdjęcie

Zapiekane gołąbki /123/RF PICSEL
Zapiekane gołąbki
/123/RF PICSEL

1. Kapustę oczyść, włóż do garnka z wrzącą wodą, gotuj chwilę, wyjmij, oddziel kilka liści. Czynność gotowania i zdejmowania powtarzaj, aż podzielisz całą główkę na pojedyncze liście. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewki obierz, zetrzyj. Połowę marchewki oraz czosnek i cebulę podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj soczewicę. Zalej wodą. Gotuj 30 minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Wystudź, a potem wymieszaj z mięsem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Farsz rozłóż na największych liściach kapusty. Zwiń je i uformuj gołąbki. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż gołąbki, zrumień je ze wszystkich stron. Żaroodporne naczynie wyłóż pozostałą kapustą. Na tym ułóż gołąbki. Posyp je pozostałą marchewką. Pomidory zmiksuj z bulionem. Zalej gołąbki. Piecz je ok. 40 minut w temp. 190°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Pizzerinki z salami

    Składniki na 8 porcji: • 2 szklanki mąki • 1,2 dag świeżych drożdży • po łyżeczce soli i cukru • łyżka oliwy • 3/4 szklanki ciepłej wody; wierzch: • sos pomidorowy • sól • cukier • zioła... więcej