Zapiekane kalarepki

Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy.

1 Umyte kalarepki obierz, obgotuj w osolonym wrzątku (10-15 minut). Wyjmij, pokrój w plasterki. Pomidory opłucz i osusz. Również pokrój w plasterki. Jajka rozkłóć w miseczce, połącz ze śmietaną.

2 Koperek opłucz, posiekaj. Ser zetrzyj na tarce. Połowę koperku wsyp do sosu, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Układaj warstwy kalarepki i pomidorów. Polej sosem. Posyp serem. Zapiekaj 20 min w 180 st. Ozdób resztą koperku.

Reklama

6 porcji ; czas ok. 25 min; porcja – 250 kcal, cena 3 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej