Zapiekane papryki z ryżem

Składniki: 4 średnie czerwone papryki, 20 dag ryżu, 1 cebula, 2 małe marchewki, 1/2 pora, po 1 gałązce rozmarynu oraz natki, 40 dag mieszanego mielo nego mięsa l2 łyżki oliwy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 30 dag startego sera żółtego (np. gouda), sól, pieprz mieszanka suszonych ziół do dań włoskich, ew. świeża bazylia do dekoracji

Reklama

1. Ryż wsyp na posolony wrzątek, zmniejsz płomień, gotuj 20 minut. Papryki umyj, zetnij wierzchy, usuń środki z pestkami. Cebulę i marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Por oczyść, umyj, potnij na kawałeczki. Natkę i rozmaryn opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i mięso.

Dołóż marchewkę oraz por. Wymieszaj z koncentratem i posiekanymi ziołami. Przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Smaż 5 minut. Dolej 400 ml wody, ponownie zagotuj.

2. Ryż odcedź, wymieszaj z mięsną masą. Strąki papryki napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Posyp żółtym serem. Przykryj odciętymi wierzchami. Piecz ok. 25 minut w temp. 200°C. Ew. udekoruj bazylią.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej