Zapiekanka warzywna

Składniki na 6 porcji: • 30 dag brukselki • 1 kg ziemniaków • sól • 3 łyżki oleju • 1 cebula • 2 marchwie • 2 papryczki chili • 50 dag mięsa mielonego • 2 łyżki przecieru pomidorowego • 1 puszka krojonych pomidorów • oregano • bazylia • 250 ml śmietany kremówki • 4 dag parmezanu.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie. W drugim garnku ugotuj oczyszczoną brukselkę.

2. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną cebulę z marchwią i posiekane papryczki chili. Dodaj mielone mięso. Smaż do czasu, aż się przyrumieni.

3. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory. Dopraw solą oraz ziołami i duś kilka minut.

4. W brytfannie ułóż ziemniaki, brukselkę i mieszankę mięsną. Zalej całość śmietaną, posyp tartym parmezanem i wstaw na ok. 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Odpowiada prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek: - Olej rzepakowy ma niezwykle korzystny skład - niezależnie czy jest rafinowany czy tłoczony na zimno. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 oraz... więcej