Zapiekanka z makaronem

Składniki na 6 porcji: 40 dag ugotowanego makaronu np. krótkich prostych rurek, 40 dag ugotowanej zielonej fasolki szparagowej, 40 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 1 mała cebula, 5 suszonych pomidorów, 1 sucha bułka kajzerka, 1-2 szklanki mleka, 10 dag + 1 łyżka masła, 6 łyżek mąki, 3 szklanki mleka, 5 dag startego sera żółtego, 3 łyżki jogurtu greckiego, 1 żółtko, szczypta gałki muszkatołowej, 20 dag sera feta, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, jajko, pokrojone w kostkę pomidory oraz odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. W rondlu roztop 10 dag masła. Stopniowo dosypuj mąkę, mieszając trzepaczką. Wlej mleko, mieszając gotuj, aż całość zgęstnieje.

Reklama

Rondel zdejmij z ognia, dodaj gałkę, sól oraz pieprz. Wciąż mieszając, wlej cienką strużką rozmącone żółtko, wsyp starty ser. Na koniec dodaj jogurt, wymieszaj. Połowę beszamelu odłóż a pozostały wymieszaj z ¾ makaronu.

2. Żaroodporną formę posmaruj pozostałym masłem. Na dnie rozłóż makaron wymieszany z beszamelem a na to wyłóż ¾ strąków fasolki. Następnie rozłóż mięso i wyłóż na nie odłożony sos beszamelowy.

Na wierzchu rozłóż pozostały makaron i fasolkę. Piecz 30 min w temp. 180°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posyp pokruszonym serem feta.

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 850 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 2 małe sałaty rzymskie, 2-3 pomidory, 1 mała cebula, garść kiełków lucerny (lub innych drobnych), majonez, sól, pieprz. więcej