Zapiekanka z pomidorami i mozzarellą

Podstawowe składniki: 4 większe ziemniaki, 4 większe pomidory, 2 cukinie lub bakłażan (według gustu), 25 dag sera mozarella, 2 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, oliwa, 2 gałązki bazylii, tłuszcz do wysmarowania naczynia.

Przygotowanie ok. 55 minut • Porcja 150 kcal • Koszt porcji ok. 2,90 zł • Przepis dla 4 osób

Reklama

1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj. Przestudzone obierz i pokrój w grubsze plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i też pokrój w grube plastry.

2. Cukinię (bakłażana) również pokrój w plastry. Jeśli zdecydujesz się na bakłażana, po pokrojeniu oprósz go solą, odstaw na 20 minut i osącz.

3. Czosnek pokrój w plasterki i na dużym ogniu podsmaż króciutko.

4. Naczynie żaroodporne natłuść. Układaj w nim na przemian ziemniaki oprószone solą i skropione sokiem cytrynowym, pomidory i cukinię. Wyłóż czosnek. Skrop warzywa oliwą, oprósz pieprzem. Posyp pokrojoną mozzarellą.

5. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj do chwili, aż warzywa się lekko przyrumienią. Posyp posiekaną bazylią.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej