Zapiekanka z ziołami

Składniki na 4 porcje: 1 kg średnich ziemniaków,5 łyżek oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego, 3 młode cebulki, 2 ząbki czosnku, zioła świeże lub suszone (oregano, rozmaryn, tymianek), 1 łyżeczka soli, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj i usuń skórkę. Ostrym nożem pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski, dodaj sól, pieprz oraz zioła, wymieszaj. Następnie polej 4 łyżkami oleju, ponownie wymieszaj. Cebulę oraz czosnek pokrój w plasterki. 

Reklama

2. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w nim plastry ziemniaków, stawiając je pionowo je- den obok drugiego. Pomiędzy ziemniaki włóż plasterki cebuli i czosnku. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C . Wstaw naczynie, piecz 50-60 min. Jeśli w trakcie pieczenia ziemniaki zbytnio się przyrumienią, wierzch zapiekanki przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Podawaj jako dodatek do dań mięsnych. 

Rada: Z ziemniaków możesz także przygotować zapiekankę, którą można podać jako samodzielne danie. Między talarki ziemniaków możesz włożyć pokrojoną w plastry kiełbasę lub cukinię.

Do miski wlej 200 ml mleka oraz 100 ml śmietanki kremówki 30 proc. Dodaj 2 łyżki drobno startego sera żółtego oraz 2 jajka. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zalej tą masą ziemniaki i zapiecz.

Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 320 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej