Zapiekanka ziemniaczana

Składniki na 6 porcji: • kilogram ziemniaków • 5 marchewek • 3 cebule • 3 ząbki czosnku • 40 dag wędzonego boczku • masło • 10 dag żółtego sera • 4 żółtka • szklanka kwaśnej śmietany • pieprz • sól • słodka papryka • imbir.

1. Obrane ziemniaki i marchew pokrój w plastry i ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku.

Reklama

2. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż pokrojony boczek wraz z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3. Ugotowane warzywa rozłóż na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pokryj je chrupiącym boczkiem z cebulką i ponownie nałóż ziemniaki z marchewką.

4. Szklankę śmietany wymieszaj z żółtkami i startym serem żółtym. Dopraw masę solą, pieprzem, papryką i imbirem. Zalej nią przygotowaną potrawę i piecz 20 minut w 200°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również