Zdrowa sałatka z jarmużem

Składniki (4 porcje): ● 300 g jarmużu ● 5 rzodkiewek ● 80 g suszonej żurawiny ● 50 g orzechów włoskich ● sok z 1/4 cytryny ● 5 łyżek oliwy ● łyżeczka miodu ● sól ● pieprz

Reklama

1 Jarmuż umyj, odkrój twarde łodygi, blanszuj przez pół minuty w lekko osolonej wodzie, a następnie odsącz i drobno pokrój.

2 Sok z cytryny zmieszaj z oliwą oraz miodem i odstaw.

3 Na półmisek wyłóż jarmuż, na nim poukładaj pokrojone w plasterki rzodkiewki, posyp żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi.

4 Całość polej przygotowanym sosem. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Możesz także dodać pokruszony kozi ser.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Takie jest życie

Zobacz również