Zielona sałatka z łososiem i groszkiem

Ta lekka sałatka świetnie smakuje również z kawałkami wędzonego łososia, a jeśli nie lubimy ryb – z grillowanym kurczakiem.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki na 4 porcje:

15 dag zielonego groszku mrożonego, 1 ogórek sałatkowy, 1 sałata lodowa, 1 paczka sałaty rukoli, 40 dag filetów z łososia, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 2 łyżki pikantnej musztardy, 10 dag gęstej śmietany, świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Reklama

1. Groszek gotować w osolonym wrzątku lub na parze kilka minut. Szybko przelać zimną wodą, by zachował kolor i osączyć.

2. Ogórek umyć, pokroić w plasterki. Sałatę oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Rybę pociąć w kostkę, skropić sokiem z cytryny i odstawić na kwadrans.

3. Łososia obsmażyć na oleju. Oprószyć solą i pieprzem. Przygotować sos: musztardę wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. W salaterce wymieszać ogórki z sałatą, rukolą i groszkiem. Skropić sosem. Na sałatce ułożyć łososia.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium

Zobacz również