Ziemniaczana sałatka z grzybkami

Składniki: 4 ziemniaki, 2 małe cienkie pory, pęczek szczypiorku, 4 ogórki korniszony, słoiczek marynowanych grzybów, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, sól

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz ciepłe. Pokrój w ósemki. Pory pokrój na grubsze kawałki, przelej wrzątkiem a po 5 sekundach zimną wodą, odcedź. Szczy- piorek posiekaj, a korniszony pokrój w ćwiartki, odsącz grzyby. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą, pieprzem. W pucharkach lub salaterce ułóż kilka grzy- bów, na nich połóż wymieszane delikatnie ziemniaki z porem i szczypiorkiem. Polej sosem. Wierzch ozdób korniszonami oraz grzybami.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej