Ziemniaczana sałatka z grzybkami

Składniki: 4 ziemniaki, 2 małe cienkie pory, pęczek szczypiorku, 4 ogórki korniszony, słoiczek marynowanych grzybów, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, sól

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz ciepłe. Pokrój w ósemki. Pory pokrój na grubsze kawałki, przelej wrzątkiem a po 5 sekundach zimną wodą, odcedź. Szczy- piorek posiekaj, a korniszony pokrój w ćwiartki, odsącz grzyby. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą, pieprzem. W pucharkach lub salaterce ułóż kilka grzy- bów, na nich połóż wymieszane delikatnie ziemniaki z porem i szczypiorkiem. Polej sosem. Wierzch ozdób korniszonami oraz grzybami.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag ziemniaków, 5 jajek, 4 łyżki rzeżuchy wodnej, 1 cebula,  2 łyżki mąki, 2 łyżki octu, olej do smażenia,  sól, pieprz więcej