Ziemniaczana zapiekanka pod beszamelem

Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 mała puszka pomidorów bez skórki, sól, pieprz, 2 marchewki, 20 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej, 4 łyżki masła, 3 łyżki mąki pszennej, 25 dag śmietany kremówki, 1 łyżeczka bulionu w proszku, 1 pomidor, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka szczypiorku, 30 dag jogurtu, tłuszcz do formy.

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim mięso. Dodaj cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy, krótko razem zasmaż. Wlej pomidory z puszki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i duś 5 minut, często mieszając. Ziemniaki odcedź, odłóż, by lekko przestygły.

2. W tym czasie marchewki obierz, opłucz, pokrój na podłużne plasterki. Marchewkę oraz fasolkę gotuj 8 minut w posolonej wodzie. Odcedź, osącz na sitku.

Reklama

3. Masło stop w garnku. Oprósz je mąką i krótko zasmaż. Do zasmażki dolej śmietanę. Wsyp bulion w proszku. Gotuj 10 minut, często mieszając, by sos nie przypalił się. Gdyby był za gęsty, dolej wody lub mleka. Odłóż 2 przestudzone ziemniaki, pozostałe pokrój w plasterki.

4. Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej warstwami: 1/2 pokrojonych ziemniaków, 2/3 mięsnej masy, marchewkę, resztę plastrów ziemniaków, fasolkę, resztę mięsa. Polej sosem beszamelowym. Odłożone ziemniaki zetrzyj i ułóż na zapiekance. P0midor umyj, pokrój w plasterki, rozłóż na ziemniakach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 30–35 minut.

5. Natkę i szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Wymieszaj z jogurtem, dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj do zapiekanki.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 15 minut. 1 porcja ok. 860 kcal.

Sos dobrze komponuje się z różnymi przyprawami. Możesz dodać do niego czosnek, chili, musztardę, dzięki temu za każdym razem zapiekanka będzie smakowała nieco inaczej!

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej