Ziemniaczane łódeczki z mięsem, fasolą i kukurydzą

Składniki na 4 porcje. Łódeczki: 8 dużych ziemniaków, 3 łyżki oleju rzepakowego, gruba sól morska, natka pietruszki. Nadzienie: 40 dag mielonego mięsa wołowego, po 1/2 puszki odsączonej czerwonej fasoli i kukurydzy, 2-3 pomidory, 1 cebula, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szkl. bulionu wołowego, po 1 łyżeczce bazylii i rozmarynu, 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu, sól, pieprz, olej.

1. Ziemniaki wyszoruj. Osusz ręcznikiem papierowym i przekrój wzdłuż na połowy. Wymieszaj je z olejem i rozłóż skórką do góry na blaszce z pergaminem. Posyp solą. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Reklama

2. Cebulę pokrój w kostkę. Mięso wrzuć na rozgrzany olej. Dodaj cebulę i podsmaż. Pomidory (bez skórki) pokrój na kawałki i wrzuć do mięsa. Zalej bulionem z koncentratem. Wsyp fasolkę i kukurydzę. Dopraw, wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 20 minut.

3. Łódeczki z ziemniaków wyjmij z piekarnika, wydrąż ostrożnie, by nie uszkodzić skórki, i posmaruj wewnątrz olejem. Napełnij nadzieniem. Podawaj ozdobione natką.

Bez skórki

Pomidory zalej wrzątkiem i zostaw na 1 minutę. Wyjmij i natnij – skórka sama zejdzie!

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj

Zobacz również