Ziemniaczane placuszki

Składniki: 1 kg ziemniaków, ba zylia do dekoracji, pęczek szczypiorku, 3 pomidory, ser mozzarella, jajko, 2 łyżki mąki, 6 łyżek oleju , cukinia, pieprz, sól.

Ziemniaki obierz i umyj. Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Umyj i posiekaj bazylię i szczypiorek. Umyte pomidory, cukinię i mozzarellę pokrój w grubsze plastry. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jajkiem, mąką i ziołami. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama

Na rozgrzany na patelni olej nakładaj na dużą łyżką masę ziemniaczaną. Usmaż placuszki, obustronnie na ciemnozłoty kolor. Odstaw do wystudzenia.

Na każdym placku połóż po plasterku pomidora, sera i cukinii. Całość zapiekaj w piekarniku w temp. 200° C przez 7 minut. Danie podawaj z sałatką polaną sosem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Na żywo

Zobacz również