Ziemniaczane trójkąty

Składniki dla 4 osób: 3 ziemniaki • cebula • 2 jajka • 2 łyżki mleka • łyżka mąki • 2 dag wędzonego łososia • szczypta słodkiej czerwonej papryki • szczypta tymianku • koperek • olej do smażenia • sól • pieprz.

1 Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry, oprósz solą, odstaw. Jajka, mąkę, mleko, sól i pieprz wymieszaj ze sobą. Ziemniaki odsącz z nadmiaru wody, posyp papryką i tymiankiem, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.

Reklama

2 Całość zalej masą jajeczną, czekaj, aż się zetnie. Przewróć na drugą stronę, smaż jeszcze pięć minut. Placek zdejmij z patelni, pokrój w trójkąty. Oprósz grubo mielonym pieprzem. Podawaj z koperkiem i wędzonym łososiem.

CZAS: około 45 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz. więcej