Ziemniaczany kołacz

Składniki na 6 porcji: 1 łyżka cukru, 1,5 dag drożdży, 250 ml mleka, 50 dag mąki, 2 ziemniaki, 15 dag boczku, 1 jajko , sól, kminek, tłuszcz do formy

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1. Drożdże wkrusz do miseczki, utrzyj z cukrem, połową ciepłego mleka oraz łyżką mąki. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. W tym czasie ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, ostudź, a następnie obierz i przepuść przez praskę. Boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię, wysmaż chrupiące skwarki.

Reklama

3. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj łyżeczkę soli oraz rozdrobnione ziemniaki. Wsyp wytopione i przestudzone skwarki. Dodaj jajko, resztę ciepłego mleka oraz wyrośnięty zaczyn.

4. Z przygotowanych składników wyrób elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrób. Przełóż na stolnicę. Pozostaw na 15 minut.

5. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Wykrawaj małe placuszki. Formuj z nich w dłoniach kulki. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia, wysmaruj ją tłuszczem (np. olejem).

6. Jedną kulkę oprzyj o brzeg formy. Ustawiaj kolejne kuleczki (pod kątem) tak, by częściowo zachodziły na poprzednie. Twórz z nich okręgi. Całość posyp kminkiem i grubą solą. Piecz około 30 min w 180 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej