Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Składniki: 10 ziemniaków. Farsz: 2 gałązki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 20 dag żółtego sera, 30 dag pieczarek, 2 cebule, łyżka masła, sól, pieprz.

Reklama

1. Ziemniaki wyszoruj. Zalej wodą i gotuj w mundurkach. Po 8 minutach od zagotowania odcedź, ułóż na desce i przekrój na dwie części (większą i mniejszą). Z większej części wydrąż łyżeczką miąższ tak, by pozostawić 1 cm ścianki.

2. Pokrojoną cebulę zeszklij na maśle razem ze startymi pieczarkami. Kiedy ostygną, Dodaj starty ser, posiekaną natkę, przypraw farsz.

3. Na miseczek z ziemniaków nałóż trochę farszu, nakryj drugą częścią. Każdy owiń w folię aluminiową. Ułóż na ruszcie, piecz ok. 10-15 minut.

Porcje 5. Przygot. 80 min. Cena 1,40 zł. Kalorie 252 kcal.

Agata Gierula z Dynowa

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy. więcej