Ziemniaki na kurkach

Składniki na 4 porcje: 8 średnich ziemniaków, 1 łyżka curry, 30 dag kurek, 1 cebula, 2 łyżki masła, 150 ml śmietany 22 proc., kilka gałązek świeżych ziół, sól, pieprz, olej

1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj w mundurkach 10-15 minut. Odcedź, ostudź, obierz i przekrój na połówki. Ułóż na blasze, skrop olejem. Posyp solą oraz curry. Piecz około 20 minut w 200 st.

2. Kurki bardzo dokładnie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą. Większe sztuki pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj kurki. Smaż, aż puszczą sok, wlej śmietanę. Duś razem do miękkości.

Reklama

3. Dodaj posiekane zioła (koperek, szczypiorek lub natkę). Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 1,90 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również