Ziemniaki po gospodarsku

Składniki na 4 porcje: 4-5 ziemniaków, 20 dag surowego boczku, 2 małe czerwone cebule, 2-3 gałązki tymianku, 1/3 pęczka koperku. Dressing: 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy, 1 łyżeczka aromatyzowanego octu winnego, 1 łyżka oleju rzepakowego lub lnianego, szczypta soli i pieprzu.

1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, włóż do wrzątku, dołóż 1 łyżeczkę soli i 1 gałązkę koperku. Ziemniaki ugotuj (uważaj, by się nie rozpadły), odcedź i ostudź. Obierz je, pokrój w kostkę.

Reklama

2. Cebule obierz, pokrój w talarki. Boczek pokrój na plasterki, podsmaż na złoto na suchej patelni (jeśli jest bardzo chudy, możesz dodać oleju lub masła). Gdy boczek się wytopi, wrzuć cebulę. Wymieszaj, smaż pół minuty i zdejmij z patelni (ważne, by cebula zachowała jędrność).

3. Dressing: musztardę wymieszaj z olejem i octem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na 15 minut.

4. Gałązki tymianku i koperku drobno pokrój. Ziemniaki wymieszaj z boczkiem, cebulą i zieleniną. Polej musztardowym dressingiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj

Zobacz również