Zimowe leczo

Składniki: 3 marchewki, 2 cebule, 2 średnie cukinie, 1 puszka pomidorów bez skórki w zalewie, po 1 puszce białej i czerwonej fasoli, olej do smażenia, kilka gałązek majeranku 3mielona słodka i wędzona papryka, sól, pieprz

1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w grubsze półplasterki. Obrane cebule grubo poszatkuj. Umyj cukinie, obierz ze skórki. Przekrój warzywa na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w większą kostkę.

2. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć marchewkę z cebulą. Smaż, mieszając, kilka minut. Dodaj cukinie. Chwilę smaż razem. Podlej warzywa szklanką wody. Posól do smaku. Duś na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.

Reklama

3. Pomidory lekko rozdrobnij, razem z zalewą dodaj do warzyw. Duś 5 minut. Białą i czerwoną fasolkę odlej na sicie, przepłucz zimną wodą. Dodaj do składników leczo. Ogrzewaj 5 min.

4. Gotowe danie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną wędzoną i słodką papryką. Podziel na porcje. Każdą porcję udekoruj ziołami. Podawaj z pieczywem.

6 porcji, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 2,80 zł.

Przygotowane w ten sposób leczo możesz wzbogacić dodatkiem smażonej kiełbasy, parówek, boczku oraz resztek wędliny. Innym rozwiązaniem jest połączenie dania z ugotowanym wcześniej mięsem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej