Napoje

  • Koktajl twarogowo-bananowy

    Koktajl twarogowo-bananowy

    Zawarty w bananie magnez wzmacnia układ nerwowy. To świetny pomysł na energetyczne drugie śniadanie. Składniki na 1 porcję: 1 średni banan, 5 dag chudego twarogu, 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła orzechowego. Przygotowanie: zmieszaj wszystkie składniki w blenderze. I gotowe. Możesz udekorować listkami mięty. Białko: 20 g. Kalorie: 360 kcal. Czytaj więcej

  • Przepis na sok z malin

    Idealny na chłodne jesienne popołudnia i zimowe wieczory. Można go dodać do wody i herbaty. Działa rozgrzewająco, wzmacnia i wspomaga układ odpornościowy. Jak go przygotować? 250 g malin wsyp do słoika i zasyp 200 g cukru. Zakręć i wstaw do garnka z wodą. Tak, by sięgała do połowy słoika. Unieruchom go szmatką i gotuj przez 5 minut. Czytaj więcej

  • Cytrynowa lemoniada z pieprzem i bazylią

    Składniki: 2 cytryny • 2 szklanki wody • 2 łyżeczki pieprzu cayenne • 2 łyżeczki miodu • kilka listków bazylii. Czytaj więcej

  • Lemoniada brzoskwiniowa z miętą

    Składniki: ● 3 cytryny ● 4 dojrzałe brzoskwinie ● 400 ml wody do zagotowania brzoskwiń ● 4 łyżki cukru ● 1 l wody mineralnej niegazowanej ● kostki lodu ● gałązka mięty Czytaj więcej

  • Lemoniada limonkowa z bazylią

    Składniki: ● 4 cytryny ● 2 limonki ● 3 gałązki bazylii ● 3 łyżki miodu ● 3 plasterki świeżego imbiru ● 1,5 l wody mineralnej delikatnie gazowanej ● kostki lodu Czytaj więcej

  • Orzeźwiający koktajl

    Składniki: 80 dag miąższu arbuza, 5 tabliczek białej czekolady, łyżka płynnego miodu, 35 dag truskawek, 3 łyżki białego rumu Czytaj więcej

  • Orzeźwiające koktajle

    Koktajl można przybrać owocami i świeżą miętą. Czytaj więcej

  • Mus jogurtowo-owocowy

    Składniki na 4 porcje: szklanka jagód • szklanka malin szklanka truskawek • 2 szklanki jogurtu • szklanka mleka (krowiego lub koziego) • 3 łyżki mleka kokosowego • listki bazylii lub mięty • czubata łyżka mielonego lnu szczypta imbiru w proszku szczypta chilli cukier waniliowy • banan. Czytaj więcej

  • Dwa przepisy na truskawkowy napój

    Soczyste truskawki warto wykorzystać również do przygotowania pysznych kompotów albo koktajli. Będą świetnym dodatkiem... nie tylko do omeltów! Kompot z rabarbarem: Oczyść, opłucz i pokrój 50 dag truskawek oraz 3 łodygi rabarbaru. Składniki wrzuć do garnka. Zalej 1,5 l wody, dodaj 3 łyżki cukru, 2 gwiazdki anyżku i kawałek cynamonu. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 min. Koktajl z czekoladą: 30 dag truskawek oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Wyciśnij sok z 1 pomara Czytaj więcej

  • Lemoniada na upalne dni

    Choć w sklepach można kupić gotową, zawsze robię ją sama. To nic trudnego. Dodaję do niej także kilka listków mięty, aby była bardziej orzeźwiająca i aromatyczna. Woda Czasem gotuję wodę z cukrem, studzę i dopiero łączę z sokiem cytrynowym. W ten sposób przygotowana lemoniada ma intensywniejszy smak, niż zrobiona z bieżącej i przefiltrowanej wody. Słodzenie Do wody, zwłaszcza zimnej, dodaję zamiast cukru syropy, np. klonowy, z agawy lub melasę trzcinową. Co prawda s Czytaj więcej