Aromatyczna herbata korzenna z cytrusami

SKŁADNIKI: 1 litr świeżo parzonej czarnej herbaty • 8-10 plasterków imbiru • 4 plasterki pomarańczy • 4 łyżki syropu korzennego • 4 plasterki cytryny • 4-6 goździków.

✓ przygotowanie: 10 minut • 4 porcje • 50 kcal/porcja • 4 zł/porcja.

1 Zaparz herbatę i do gorącej wrzuć goździki. Odstaw, by przeszła ich aromatem.

Reklama

2 Dodaj pokrojony w plasterki imbir, pomarańczę i cytrynę. (Pamiętaj, by cytrusy najpierw dobrze wyszorować i sparzyć). Dopraw herbatę korzennym syropem, tak jak lubisz. Odczekaj chwilę, by aromaty się przegryzły.

3 Przelej do czajniczka z podgrzewaczem, żeby herbata nie traciła temperatury. Podawaj z laską cynamonu.

Nasza rada: taką herbatę możesz potraktować jako bazę i dodawać różne składniki. Doskonale sprawdzi się sok malinowy czy odrobina malinowej lub pigwowej konfitury. Ważne, by dodawane składniki miały właściwości rozgrzewające. Do takich należą m.in.: goździki, miód, kardamon, cynamon, imbir, napar z lipy. Wiadomo, że bardzo dobrze rozgrzewa herbata wzmocniona 2-3 łyżeczkami rumu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżki świeżo zmielonej kawy • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej • 1 łyżeczka zmielonych orzechów włoskich lub cynamonu • 6 goździków •... więcej