✓ przygotowanie: 10 minut • 4 porcje • 50 kcal/porcja • 4 zł/porcja.
1 Zaparz herbatę i do gorącej wrzuć goździki. Odstaw, by przeszła ich aromatem.
2 Dodaj pokrojony w plasterki imbir, pomarańczę i cytrynę. (Pamiętaj, by cytrusy najpierw dobrze wyszorować i sparzyć). Dopraw herbatę korzennym syropem, tak jak lubisz. Odczekaj chwilę, by aromaty się przegryzły.
3 Przelej do czajniczka z podgrzewaczem, żeby herbata nie traciła temperatury. Podawaj z laską cynamonu.
Nasza rada: taką herbatę możesz potraktować jako bazę i dodawać różne składniki. Doskonale sprawdzi się sok malinowy czy odrobina malinowej lub pigwowej konfitury. Ważne, by dodawane składniki miały właściwości rozgrzewające. Do takich należą m.in.: goździki, miód, kardamon, cynamon, imbir, napar z lipy. Wiadomo, że bardzo dobrze rozgrzewa herbata wzmocniona 2-3 łyżeczkami rumu.