Aromatyczna herbata korzenna z cytrusami
SKŁADNIKI: 1 litr świeżo parzonej czarnej herbaty • 8-10 plasterków imbiru • 4 plasterki pomarańczy • 4 łyżki syropu korzennego • 4 plasterki cytryny • 4-6 goździków.
✓ przygotowanie: 10 minut • 4 porcje • 50 kcal/porcja • 4 zł/porcja.
1 Zaparz herbatę i do gorącej wrzuć goździki. Odstaw, by przeszła ich aromatem.
2 Dodaj pokrojony w plasterki imbir, pomarańczę i cytrynę. (Pamiętaj, by cytrusy najpierw dobrze wyszorować i sparzyć). Dopraw herbatę korzennym syropem, tak jak lubisz. Odczekaj chwilę, by aromaty się przegryzły.
3 Przelej do czajniczka z podgrzewaczem, żeby herbata nie traciła temperatury. Podawaj z laską cynamonu.
Nasza rada: taką herbatę możesz potraktować jako bazę i dodawać różne składniki. Doskonale sprawdzi się sok malinowy czy odrobina malinowej lub pigwowej konfitury. Ważne, by dodawane składniki miały właściwości rozgrzewające. Do takich należą m.in.: goździki, miód, kardamon, cynamon, imbir, napar z lipy. Wiadomo, że bardzo dobrze rozgrzewa herbata wzmocniona 2-3 łyżeczkami rumu.
Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje
Zobacz również
-
Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej