Benedyktyński likier przeora

Składniki: 1/2 l miodu, 1 l spirytusu, 5 g goździków, 5 g gałki muszkatołowej, 1 dag skórki cytrynowej, 1 dag imbiru, 1 dag suszonej mięty pieprzowej, 1 dag nasion kardamonu, 2 dag korzenia arcydzięgla, 3 dag kłącza tataraku, kilka kropli palonego cukru, woda

Przygotowanie: Utrzyj starannie w moździerzu zioła i przyprawy. Wymieszaj. Wsyp do szklanego gąsiorka, dodaj kilka kropli palonego cukru, na koniec wlej spirytus.

Dokładnie zakorkuj i odstaw na 4 dni w ciemne miejsce. Dodaj 3/4 litra przegotowanej i ostudzonej wody.

Reklama

Z 1/3 litra wody i miodu zrób syrop (zagotuj, wtedy na powierzchni nie będzie się tworzyła piana). Nalewkę korzenną dodaj do gorącego syropu. Wymieszaj, potrząsając słojem i ponownie odstaw na dwa dni. Rozlej do butelek i zakorkuj. Możesz już wtedy podawać likier, ale im dłużej postoi, tym lepiej smakuje.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek młodych marchewek, 2 duże jabłka, 2 pomarańcze, 200 ml wody mineralnej (gazowanej), sok wyciśnięty z cytryny, cukier puder do smaku. więcej