Cytrynówka wielkopolska

Składniki: ● 20 dojrzałych cytryn ● cukier – ilość cukru zależy od wagi cytryn: 2/3 wagi cytryn – nalewka będzie kwaśniejsza, 3/4 wagi cytryn – nalewka będzie słodsza ● litr niegazowanej wody mineralnej ● litr spirytusu (w dwóch półlitrówkach)

Cytryny umyj, a następnie bardzo cienko obierz (staraj się, aby na skrojonych skórkach nie było białego miąższu, ponieważ jest gorzki i może zepsuć smak nalewki).

Skórki z cytryn wrzuć do dużego słoika (zmieszczą się do słoika litrowego) i zalej je spirytusem (ok. 1/2 litra) tak, aby przykrył on skórki. Słoik zakręć.

Reklama

Następnie obrane ze skórek cytryny obierz z białego miąższu i pokrój je w plastry. Włóż do dużego słoja, po czym zasyp cukrem i odstaw na 4-5 dni. Po upływie tego czasu odlej cytrynowy syrop, który się wytworzył (plastry cytryn możesz też odcisnąć przez gazę).

Zlej spirytus ze skórek (przed dolaniem go do syropu z cytryn można lekko rozcieńczyć go wodą mineralną). Następnie roztwór spirytusu wlej do syropu z cytryn, wymieszaj.

Z drugiej półlitrówki powoli dolewaj do cytrynówki spirytus wraz z wodą, aż płyn osiągnie wymaganą moc. Po przelaniu nalewki do butelek, odstaw je w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie lub dłużej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • SKŁADNIKI (na 2 l soku): ● 1,5 kg żurawiny ● 1 cytryna ● 1 kg cukru ● 1,5 l przegotowanej wody (plus wrzątek do zalania owoców) więcej