Domowe nalewki

Radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna.

Smorodinówka

1,5 kg czarnej porzeczki bez szypułek przesypuję 250 g cukru. Słój zamykam na miesiąc. Następnie zlewam sok, wstawiam go do lodówki, a owoce zalewam 1,5 szklanki czystej wódki i odstawiam na 3 tygodnie.

Reklama

Płyn zlewam, mieszam z sokiem z lodówki, dodaję szklankę spirytusu i odstawiam na 2 miesiące. Przecedzam i wlewam do butelek.

Z kwiatu lipy

Gotuję pół litra wody z 2 goździkami. Studzę. Wlewam do słoja, dodaję 2 szklanki płynnego miodu lipowego i pół litra spirytusu. Odstawiam na 2 tygodnie. Co 3 dni lekko potrząsam słojem.

Następnie dodaję 1,5 szklanki kwiatów lipy, sok i skórkę startą z jednej limetki i odstawiam na 3 tygodnie w ciemne miejsce.

Nalewkę zlewam przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i butelkuję.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Elegancko i efektownie podane drinki to ważny element przyjęcia. Samo ich przygotowywanie jest wspaniałą zabawą, zwłaszcza, jeżeli możemy eksperymentować nie tylko z przepisami, ale i z dekoracjami. więcej