Gorąca czekolada z chili i imbirem

Składniki: 2 tabliczki czekolady gorzkiej 70 proc. ● 800 ml gorącej wody ● szklanka mleka (może być roślinne) ● 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ● kremówka do dekoracji. Przyprawy: łyżka imbiru ● duża szczypta chili ● łyżeczka cynamonu ● 4 łyżki syropu czekoladowego.

Reklama

1. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.

2. Rozpuść kawę w gorącej wodzie, połącz z czekoladą, wymieszaj. Dodaj syrop czekoladowy, szczyptę chili, cynamon oraz imbir. Wymieszaj i cały czas delikatnie podgrzewaj na wolnym ogniu.

3. Na koniec do czekolady z kawą dodaj mleko (dokładna ilość wg uznania, zależnie od planowanej gęstości napoju).

4. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę przelej do szklanek, a następnie udekoruj bitą śmietaną.

SPRÓBUJ TEŻ: Lubisz eksperymentować? Czekoladę na gorąco możesz polać syropem malinowym – całkiem zmieni jej smak! Możesz również z wierzchu posypać ją posiekanymi migdałami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy • 200 ml śmietanki 36 proc. • 2 łyżeczki cukru waniliowego • 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha w proszku. więcej